torstai 4. helmikuuta 2016

Ekotekoja

Ajamme omalla autolla. Syömme lihaa. Emme käytä ekopesuaineita ja ruokimme kolmea isoa koiraa. Aika paheellista, eikö!

Osa käytössä olevista vaipoista. Ommeltuja - ostettuja - tuunattuja :)


Meidän tämänhetkinen ekotekomme on kuitenkin kestovaippailu, joka edelleen on sekä mielenkiintoista, helppoa että vieläpä hauskaakin! Aloitimme niillä ImseVimseillä. Sen jälkeen kierrossa olivat erilaiset taskuvaipat ja AIO:t. Lopulta loppusyksystä päädyimme sisävaippa+villahousut-yhdistelmään, ja sillä tiellä olemme edelleen. Olen yhdistänyt huvin ja hyödyn ja ommellut Poikaselle ison läjän kestovaippoja. Kaikissa vaipoissa on coolmax-sisäpinta ja joustofroteinen ulkopinta. Taskuun sujahtaa imuyhdistelmä puuvillaa (nopea imu) ja bambua/hamppua (hidas imu) ja alimmaiseksi villaa. Kaiken päälle villahousut, joita käytetään ihan tavallisina sisähousuina. Tällä yhdistelmällä lapsi pysyy kuivana 2-3 tuntia, joka ei mielestäni ole mitenkään ylipääsemättömän tiheä vaihtoväli. Kierrossa on lisäksi muutama ostovaippa. Ne olen tottakai hankkinut käytettynä! Oma kukkaroni ei ole toistaiseksi antanut mahdollisuutta tukea suomalaisia pienyrittäjiä vaan olen ostellut (yleensä tehdastekoiset) vaipat muutaman euron hintaan käytettyinä.

Käytetystä vaipasta otan imut kuivumaan ennen pesua. Kuivuneet likavaipat varastoin pyykkikoriin odottamaan koneen täyttymistä. Hajuhaitat ovat mielestäni hyvin minimaalisia jos ylipäätään edes huomattavia. Yövaipat tietysti tuoksahtavat enemmän (osin johtuen hamppuimun ominaishajusta) mutta ne voi laittaa ulos kuivumaan jos tilanne on kestämätön.

Vaippahuolto (purkaminen, pesu, ripustus, täyttäminen) menee nykyään jo niin rutiinilla että en osaa ajatella sen vievän aikaa tai resursseja päivästäni. Pyykkikone pyörittää vaipat puhtaaksi pari kertaa viikossa ja ripustus ja täyttäminen menevät siinä sivussa. Haja-asutusalueella kun asumme, maksamme vedestä todella vähän ja pyrimme hyödyntämään pyykkäyksessä yösähköä.

Tarkkoja vertailulaskelmia kertakäyttö- ja kestovaippojen välillä emme ole tehneet, mutta minun maailmassani kestovaippailu voittaa jo kierrätysnäkökulmankin vuoksi. Miksi heittäisin pois jotain minkä voisin hyvinkin pestä ja käyttää uudelleen? Enpä ainakaan osallistu jätevuorien kasvattamiseen omalta osaltani. Tällä hetkellä kestovaippailu on siis meidän tärkein ekotekomme jolla tunnen suoraan ja konkreettisesti vaikuttavani ympäristötalkoisiin.

2 kommenttia:

  1. En kestä, ihana tuo Manu vaippa!! Täytyy varmaan itsekkin surauttaa pari sisävaippaa pojalle kun joustofroteeta löytyy mille en oo keksinyt mitä tekisin. :) täytyykin liittyä lukijaksi :)

    LAPSEKKAANA

    VastaaPoista