perjantai 22. tammikuuta 2016

Mitä meillä syödään?

Mieheni epämääräiset vatsavaivat saivat n. vuosi sitten selityksen, kun häneltä löytyi mm. vilja-allergia. Diagnoosin selvittyä lähipiirille, ensimmäinen reaktio oli yleensä kauhistunut "ethän sä saa syödä enää oikeastaan mitään!". Niin, mikä meidän ruokavaliossa sitten muuttui, vai muuttuiko mikään?

Mieheni on aina kokkaillut itse käyttäen raaka-aineina lihaa, juureksia ja vihanneksia. Yleisimpiä ruokalajeja ovat olleet erilaiset keitot ja uunipaistokset. Näiden ruokien osalta oikeastaan mikään ei muuttunut - ainakaan aluksi. Lanttua, bataattia, naurista, sipulia, porkkanaa, punajuurta. Kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaattia. Sekaan lihaa, kanaa tai kalaa. Aika helppoa ja terveellistä.

Kermainen kanakeitto raejuustolla
Itse olisin paljon taipuvaisempi elämään osittain eineksillä, mutta periaate on periaate! ;) En tokikaan pistä vastaan kun saan kävellä valmiiseen pöytään!

Kyllä meillä syödään silti välillä riisiä ja jopa pastaakin, sitä kun saa maissi- ja riisipohjaisena. Aiemminkaan emme tosin kuluttaneet pastaa kovinkaan paljon, joten tavallista vehnäpastaa ei ole ollut ikävä. Mieluummin otan kalorini tuoreista kasvikunnan tuotteista. Ulkona syöminenkin onnistuu kunhan löytyy luontaisesti gluteenittomia tuotteita. Mieheni onkin jo aika kehittynyt tuoteselosteiden utelemisessa!

Suurin muutos miehen eväissä taisi tapahtua aamu- ja välipalaosastolla. Aiemmin leipää kului paljon. Nykyään mies on jättänyt leivän pois ja tekee erilaisia "aamumössöjä", tuorepuuroja tattarista. Itse syön 100% ruisleipää muutaman palan päivässä.

Lohipaistos raejuustolla


Voisi melkein sanoa että ruokavaliomme ei kokenut kovinkaan isoa myllerrystä ennen syksyä 2015. Silloin nimittäin selvisi että miehen vatsa ei enää kestä myöskään lihaa, joka on kasvatettu viljalla. Se olikin sitten vähän isompi ongelma, mutta onneksi löytyy vielä kalaa jota pystymme molemmat syömään.

Voisi luulla, että vilja- ja soija-allergia rajoittaisivat elämää enemmänkin, mutta meillä syödään edelleen melkein samalla tavalla kuin ennen diagnoosia. Isompia muutoksia tulisi jos joutuisimme yhtäkkiä vaikkapa maidottomalle dieetille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti