sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Vaunupohdintaa

Raskauden puolivälin(!) kolkutellessa kohta ovella olen alkanut tosissani tutkailemaan vaunuasioita. Itse olen siinä mielessä onnellisessa asemassa muihin esikoistaan odottaviin verrattuna, että olen ihan oikeasti seurannut vaunumaailman kehitystä ja merkkien laadukkuutta jo viimeiset 15 vuotta, oikeastaan siitä asti kun minusta tuli ensimmäisen kerran täti. Voisin sanoa itseäni jo melkoisen perehtyneeksi vaunushoppailijaksi :)

Alusta asti on ollut selvää että meidän vaunut tulevat talouteen, jossa lenkkeillään paljon. Ja lenkillä on aina mukana vähintään yksi iso koira. Nämä seikat rajasivat heti pois kaikki kääntyväpyöräiset ja kolmipyöräiset versiot. Koska lenkkimme suuntautuvat usein hiekkateille, en edes halua harkita ilmakennorenkaita. Siinä ei taida kauaa mennä kun renkaat ovat hiekanmuruja täynnä ja ratisevat ärsyttävästi. Satunnainen pumppaaminen ei meitä pelota, täytyyhän polkupyörääkin pumpata :) Eli ilmakumirenkaat, kiitos!

Emmaljunga Edge Duo Combi. Tästa mallista olin jo aivan varma. Kuva lainattu täältä
 Aluksi olin täysin varma että meidän valintamme on iso, erillinen makuuosa, joka on kesällä viileä ja talvella lämmin. Aloin sittemmin miettimään että meidän vauvamme on niin pieni (fyysisesti) kesähelteillä, että ilma sopii joka tapauksessa kiertämään vaunuissa kopasta riippumatta. Isoon vaunukoppaan mahtuisi tietysti toppavaatteissa pidempään, mutta lähes kaikki tuntemani vauvat ovat viimeistään puolen vuoden nurkilla halunneet katsella ympärilleen ja vaunukopan tilalle on kuitenkin jouduttu vaihtamaan ratasosa jo aika varhaisessa vaiheessa. Meillä tuo n. puoli vuotta täyttyisi talvella, joten se vauvaparka joutuisi kuitenkin ratasistuimeen keskellä talvipakkasia. Säilytettäväksi jäisi myös iso vaunukoppa, joka näillä meidän nykyisillä asumisjärjestelyillä on aivan mahdoton ajatus.
Näitä seikkoja pohtiessani olen päätynyt siihen, että taidamme hankkia yhdistelmät pehmeällä kantokopalla. Kantokopasta saa talvea vasten pohjalevyn pois, joten selkänojaa saa nostettua pystyyn vaikka lapsi on pakattuna kantokoppaan. Myöhemmin kantokopasta voi tehdä lämpöpussin. Näin säästyy tilaa vaatehuoneessakin.

Hartan Topline X. Kuva täältä
No, entä se merkki ja malli? Tällä hetkellä olen melko vakuuttunut siitä että meidän valintamme on Hartan Topline X. Valmistettu Saksassa (ei siis Kiinassa!), saatavilla ilmakumipyörillä, pehmeällä (tai kovalla, tai erillisellä) kantokopalla ja isolla kasalla lisävarusteita :) Ehkä tärkein lisävaruste minkä tulemme hankkimaan on rataosaan tuleva "jatkopala", joka laitetaan jalkatelineen päälle ja näin saadaan ratasosasta suojaisempi ja koppamaisempi pidempään.

Kuva täältä
Mietin pitkään Brio Happyjen ja Hartanin välillä, mutta useaan kertaan Brioja testattuani tajusin sen olevan aika paljon köyhemmin varusteltu mm. säätöineen. Kuomukin pitää (nykyään) meteliä eikä heittoaisaa ole. Lisäksi joutuu valitsemaan nappiaisan tai teleskooppiaisan välillä. Minulle kiitos molemmat! ;) Hartanissa täyttyy kaikki meidän kriteerit, väri- ja kuosivalikoimaakin löytyy.

Vielä pitää selvittää kysymykset "Suomesta vai Saksasta" ja "käytetty vai uusi". Täytyy myös myöntää että hiukan kiehtoisi vaihtoehtona Hartan Topline S, jossa on kääntyvät etupyörät. Lisävarusteena saisi ihan "normaalin" etuakselin jossa on isot, kiinteät pyörät. Saisi siis kätevästi kaksi kärpästä yhdellä iskulla.. Hmm.

Jos jollain on sana sanottavana vaunuihin liittyen, niin kerro toki! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti